top of page
DSC_4692.JPG

Activiteiten

OLVA is een school voor én gemaakt door leerlingen. Ook buiten de lessen beleef je er tijdens de vele activiteiten onvergetelijke momenten.  

 

 • Ruim aanbod van gratis activiteiten in nieuwe # Chill Under en studie tijdens de lunchpauze

 • Dynamische leerlingenraad met inspraak in het schoolbeleid

 • Verschillende werkgroepen 

 • OINC TV van OLVA

 • Eigentijdse en hoogstaande toneelproducties op De Zolder 

 • Aanbod van unieke cultuurreizen en kampen

DSC_0090.jpg

Middagactiviteiten

Tijdens de middagpauze hoef je je niet te vervelen. Na de lunch in de resto kan je er nog even gezellig napraten met vrienden.

Ook in de nieuwe #Chill under ben je van harte welkom. Hier beleef je talrijke activiteiten zoals een gezelschapsspel spelen, tafeltennis, kickeren, schaken, kaarten ... Je mag er ook muziek beluisteren van muziek of gewoon een babbeltje slaan.

Daarnaast kun je ook

 • studeren in de vrije middagstudie

 • computerwerk (met mogelijkheid om te printen) doen in het ICT-leercentrum

 • deelnemen aan klascompetities

 • een goede film bekijken tijdens het filmforum

 • sportinitiaties volgen

 • nieuwe spellen ontdekken in de spellenclub

Alle middagactiviteiten zijn gratis!

Middagactiviteiten
IMG_2485.JPG
Leerlingenraad
Werkgroepen

Leerlingenraad

De leerlingenraad heeft een dikke vinger in de pap. Jaarlijks wordt die democratisch verkozen.

En dan … vergaderen, afspraken maken, verslagen schrijven, constructieve voorstellen doen, samenwerken met het schoolbestuur, kritiek incasseren, een nederlaag lijden of je slag thuishalen … Je leert het allemaal als je je engageert in de leerlingenraad.

De leerlingen zijn ook vertegenwoordigd in de Schoolraad.

Werkgroepen

Dynamic werkgroep

De groep van OLVA-dynamic doorbreekt regelmatig het gewone schoolleven. Zij organiseren bijzondere evenementen zoals dag van de leerkracht, dynamic-dag, vrij podium ...

Elke donderdagavond verwennen ze je na OLVA PLUS ook met vers gebakken suikerwafels.

 

MOS-werkgroep

Een groenere schoolvisie is niet een ver-van-mijn-bed-show. Denk maar aan de klimaarjongeren die in het voorjaar van 2019 dagelijks de media haalden. De MOS-werkgroep wil niet alleen sensibiliseren. Tegelijk werkt ze aan realistische veranderingen, die écht wel het verschil maken. Zo werken ze o.a. aan duurzame oplossingen voor het afvalprobleem, het aanbrengen van een vrolijke, groene toets in de klaslokalen ...

Sociale werkgroep

De sociale werkgroep maakt je bewust van de grote noden van onze wereld. Ze stimuleren het sociale samenleven op OLVA. Daarom zorgen zij voor een kalender met de verjaardagen, organiseren ze de dag van de jeugdbewegingen en ondersteunen ze het peter- en meterproject.

Daarnaast sensibiliseren ze leerlingen en leerkrachten voor de problematiek van de derde en vierde wereld (bv. Welzijnszorg, nieuwjaarsfeest voor de armen van Brugge, Ricolto, Broederlijk Delen, solidariteitsdag voor de derde wereld, verkoop van wereldwinkelproducten ...).

Sportwerkgroep

De sportwerkgroep organiseert en ondersteunt de sportleerkrachten bij talrijke sportevenementen op school. Zo zorgen zijn o.a. voor een pittig sportaanbod tijdens de middagpauze, de begeleiding bij initiaties van bijzondere sporten tijdens OLVA PLUS, de organisatie van de OLVA-crossen ...

kijk uit 2017 (5).JPG

OINC TV van OLVA

OINC, OLVA's informatie nieuws en cultuur televisie, brengt spraakmakende en verrassende programma’s op het intern tv-netwerk van OLVA en ook via het internet. Het recept is een unieke mix van moderne media, een goed uitgeruste studio met nieuwsdesk en montage-unit, creativiteit, samenwerking, vriendschap en een neus voor al wat leeft in OLVA.

OINC
DSC07033.JPG
De Zolder
Sport

De Zolder

Voor liefhebbers van schooltoneel in het Brugse is De Zolder ongetwijfeld een begrip.  Onder de dakpannen van OLVA wordt een jaarlijkse theaterproductie opgezet met leerlingen.

Sport

OLVA is een school waar je kan bewegen, zowel recreatief als in competitie. 

Zo beschikken we over een vernieuwde sportzaal en nieuwe speelplaatsen met verschillende sportterreinen. Over de middag kan je er trainen onder begeleiding, een sportinitiatie volgen of deelnemen aan een tussenklascompetitie.

Op woensdag meten we ons met andere scholen in tal van competities. Dan is er nog OLVA PLUS op donderdag!

2018-09-04 kijk-uit (107).JPG
Ontmoetingsdag
Linguissimo

Ontmoetingsdag

Bij het begin van het 1e jaar komt iedereen in een anders samengestelde klas. Nieuwe leerlingen uit andere scholen, minder bekende gezichten uit andere klassen … Hoe kan je elkaar op korte termijn beter leren kennen, dan in sport en spel? Daarom trekken we er elk jaar in het begin van het schooljaar er een dagje op uit om spelenderwijs elkaars maat te nemen. 

Inleef- en verdiepingsdagen

In elke jaar onderbreken we de lessen voor een verdiepingsdag. Vanaf het 4e jaar zijn het zelfs twee dagen. Tijdens deze dagen trek je er met de klas op uit om samen na te denken over alle aspecten van het (samen)leven. Thema's als vriendschap, verlies, geluk, verdriet gaan we niet uit de weg.

In het 5e jaar trekken we naar de Westhoek en overnachten we samen.

Leerlingen van het 6e jaar gaan op inleefdagen in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of bij een sociale organisatie. Na de eerste dag komen zij samen voor een reflectiemoment en avondmaal.

Linguissimo

Taaluitwisseling

De leerlingen van het 4e jaar spijkeren hun Frans niet enkel bij tijdens de lessen. In de loop van het schooljaar zijn er verschillende uitwisselingen met Waalse en Franse scholen. Regelmatig gebeurt dit via de digitale weg, maar minstens tweemaal ontmoeten de leerlingen elkaar voor een tweedaags verblijf in elkaars stad en school.

Linguissimo-dag

In het 5e jaar krijgt de aandacht voor moderne talen (Duits, Engels en Frans) nog een extra dimensie. Tijdens de Linguissimo-dag maak je via verschillende workshops kennis met verschillende 'native speakers'. Werken hiervoor o.a. samen met het Goethe Instituut en het Europa College.

Als afsluiter van de dag brengen leerlingen en ook leerkrachten het beste van zichzelf in een wervelende karaoke.

Journalisten in de klas

In het 6e jaar nodigen we elk jaar enkele journalisten van over de taalgrens uit. Zij brengen in de klas het verhaal over job in de media (bv. krant, internet, televisie) en gaan daarna in dialoog met de leerlingen.

Verdiepingsdagen
100_0066.JPG
Uitstappen
Reizen

Excursies en uitstappen

In elk jaar zijn er in de loop van het schooljaar verschillende uitstappen en excursies gepland. Soms trek je erop uit  voor enkele lesuren, maar vaak is het ook voor halve of volledige dag. Het accent van de uitstappen en excursies is educatief en didactisch. Toch is er meestal ook ruimte voor ontspanning. Op het programma staan o.a.

 • 1e jaar: ontmoetingsdag, wetenschapsexcursie en bezoek voor en achter de schermen van Bellewaerde

 • 2e jaar: toneelvoorstelling, excursie aardrijkskunde, teamdag en bezoek voor en achter de schermen van Pairi Daiza

 • 3e jaar: toneelvoorstelling, excursie geschiedenis, teamdag en cultuur- en ontdekdag in Gent 

 • 4e jaar: toneelvoorstelling, boekenproeverij en cultuur- en ontdekdag in Antwerpen

 • 5e jaar: toneelvoorstelling, verdiepingstweedaagse, Linguissimo-dag, excursie geschiedenis en godsdienst en pittig sportdag in Oostende

 • 6e jaar: inleefdagen, bezoek SID-in, 100 dagen, excursie wetenschappen en tweedaagse raadselachtige ontdekking van Amsterdam

Tussendoor zijn er ook verschillende uitstappen naar tentoonstellingen (bv. In Flanders Fields,  Kazerne Dossin), bedrijven, toneelvoorstellingen en boeiende bezienswaardigheden in de omgeving van de Brugge.

Reizen en kampen

Ook tijdens de vakanties houden we contact met verschillende reizen en kampen. De deelname is vrijblijvend, maar een aanrader ...

In het 1e jaar kun je deelnemen aan een sportieve bergvakantie tijdens de zomervakantie in Tirol.

Het 2e jaar kiest opnieuw voor de bergen in Tirol met een skikamp tijdens de paasvakantie.

Voor de leerlingen van het 3e jaar is er een adventurekamp in de Ardennen.

Met het 5e en 6e jaar bezoeken wij tijdens de paasvakantie het 'tweede Europa' of het Europa dat in de 20e eeuw achter het 'ijzeren gordijn' lag. Op het programma staan steden zoals Praag, Dresden, Berlijn en Potsdam. We brengen ook een bezoek aan het doorvoerkamp Terezin.

Daarnaast bieden we de leerlingen van het 5e en 6e jaar ook een Griekenlandreis aan tijdens de zomervakantie.

bottom of page